2012-08-31 18:41:52• hírek • MTI

Nem Romániában lesz a nagy szocialista találkozó

Nem Bukarestben tartják meg az európai szocialisták szeptember végére tervezett kongresszusukat, miután Victor Ponta román miniszterelnök levélben kérte a helyszínváltoztatást, a romániai belpolitikai helyzetre hivatkozva.

Pontának az európai szocialisták vezetőihez intézett levelét pénteken közölte az Agerpres román hírügynökség. Victor Ponta egyben a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a párt a liberálisokkal és a konzervatívokkal alkotja a kormányzó Szociál-liberális Szövetséget (USL).

A dokumentumban a miniszterelnök emlékeztetetett a Traian Basescu román államfő leváltásáról szóló népszavazásra, amely annak ellenére, hogy 7,4 millió állampolgár Basescu menesztése mellett voksolt, mégsem volt érvényes, mivel a részvétel nem érte el az ötven százalék plusz egy fős küszöböt.

Ponta azt állapította meg, hogy Románia nemzetközi megítélését rontották azok a "részrehajló" tájékoztatások, amelyeket Basescu hívei továbbítottak külföldre. Ponta szerint az Európai Néppárt (EPP) által Basescunak nyújtott "feltétel nélküli" támogatás, valamint a román szocialisták "ügyetlen" kommunikációja miatt egyoldalú következtetéseket vontak le Romániáról, és az ő feladata, hogy a következő időszakban elmagyarázza az európai partnereknek, mi is történt valójában az országban. Ponta szerint ez a tisztázás időbe telik, ezért javasolja, hogy Bukarest helyett Brüsszelben szervezzék meg a szeptember 28-29-re tervezett kongresszust a szocialisták.

Rámutatott: a kongresszus helyszínének megváltoztatásával elkerülhetik az EPP részéről érkező "igazságtalan" támadásokat. Hozzáteszi: megérti a német Szociáldemokrata Párt (SPD) álláspontját, azt, hogy ne adjanak támadási felületet a médiának azzal, hogy a román fővárosban szervezik meg a kongresszust.

Hannes Swoboda, az európai szocialisták frakcióvezetője a Mediafax hírügynökségnek megerősítette, hogy Ponta kérésére megváltoztatják a kongresszus helyszínét.

Cristian Preda, a román ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) első alelnöke pénteken felszólította az USL-t: mielőbb tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjön Románia "nemzetközi elszigeteltsége", amit szerinte az USL által kezdeményezett népszavazás okozott. Preda szerint a szocialista kongresszus helyszínének megváltoztatása mellett a nemzetközi elszigetelődés jele az is, hogy eredeti programjukkal ellentétben sem Laurent Fabius francia külügyminiszter, sem Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő nem vesz részt a román diplomaták éves összejövetelén, amelyre szeptember első napjaiban kerül sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: